Koruna stagnuje k euru, k dolaru posílila

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Koruna dnes dopoledne stagnovala k euru na úrovni kolem 25,65 Kč/EUR, k dolaru posílila zhruba o deset haléřů na 18,87 za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna podle analytiků odolává zprávám z domova i zvenčí, ostatní středoevropské měny oslabují.

"Česká data měně obvykle inspiraci k pohybu neposkytnou a dnešek nebyl výjimkou," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Český statistický úřad oznámil údaje o mzdách za loňský rok, inflaci za letošní únor a výsledky průmyslu a stavebnictví za leden.

Překvapivě ale koruna podle Vlka zůstává odolná i proti oslabování zlotého a forintu. "Tyto měny nereagují na nové zprávy, ale spíše na negativní vývoj ve světě, kde vidíme akciové trhy opět oslabovat. Zejména u zlotého to mohl být i impulz k výběru zisků po výrazném předchozím posílení. Koruna ale zatím drží pozice a obchoduje se na 25,64 za euro," dodal Vlk.

Evropská měna k dolaru ztrácí a následuje tak horší náladu vůči riziku. "V této oblasti se zajímavé zprávy čekají až v druhé polovině týdne. Trhy se ale mohou o to více zaměřit na probíhající debatu o Evropském měnovém fondu, která vyplynula ze snah o řešení řecké situace. Důležitou otázkou ale je, jestli lze takovou instituci zřídit v rozumném termínu a zda by vůbec ještě stihla a mohla zasáhnout do řešení aktuálních problémů v Řecku, Portugalsku či jinde. Zatím je odpověď celkem jasně záporná," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK