Zájemci o polského majitele Spolany za něj nabízejí mld. zlotých

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. března (zpravodajka ČTK) - Polská chemická firma Pulawy a její litevský konkurent Achema chtějí od polské rafinérské společnosti PKN Orlen koupit její chemickou divizi Anwil. Každá za společnost, jejíž součástí je i česká Spolana Neratovice, nabízí přes miliardu zlotých (asi 6,6 miliardy korun). Informoval o tom dnes deník Parkiet s odvoláním na nejmenované zdroje.

O Anwil má podle Parkietu zájem i jistý americký investiční fond.

Výrobce hnojiv Pulawy již koncem ledna oznámil, že Orlenu podaly nabídku na koupi skoro 85 procent akcií Anwilu. Achema loni na podzim v Polsku chtěla koupit několik chemických závodů, které stát nabízel v prodeji v rámci privatizace.

Orlen původně předpokládal, že investora, s nímž bude jednat o prodeji Anwilu, vybere koncem února. Termín ale posunul. "Společnost, s níž budeme vyjednávat, vybereme v březnu," uvedl finanční ředitel PKN Slawomir Jendrzejczyk. Před několika dny řekl, že výška nabídky, s níž se na Orlen obrátili zájemci o Anwil, "neodpovídá očekávání" rafinérské společnosti. Na tuto jeho poznámku podle Parkietu již možní investoři zareagovali a nejméně jeden z nich již svoji dřívější cenovou nabídku zvýšil.

Argumentem pro zvýšení ceny Anwilu mohou být jeho poměrně dobré loňské výsledky. I přes to, že loňský rok nebyl pro chemickou branži jednoduchý, dosáhla společnost podle údajů Parkietu hrubý provozní zisk ve výši 340 milionů až 360 milionů zlotých. O rok dříve to bylo 400 milionů zlotých. Na druhou stranu ale budoucí majitel Anwilu bude muset počítat s výraznými ekologickými investicemi, které by mohly dosáhnout až několika stovek milionů zlotých.

Spolana se stala součástí Anwilu v roce 2006, kdy ji své sesterské firmě prodal Unipetrol. Neratovická chemička je jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu, látky, která se dále využívá v textilním a plastikářském průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK