Únorová inflace byla oproti odhadům ČNB nižší

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Únorová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Za touto odchylkou stojí především nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot. Vyšší než očekávané byly naopak ceny pohonných hmot a ceny potravin. Prognóza regulovaných cen a dopadů změn nepřímých daní se zhruba naplnily, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

"Přes odchylku od prognózy je pozorovaný cenový vývoj v dosavadním průběhu prvního čtvrtletí zhruba v souladu s celkovým vyzněním aktuální prognózy. Podle ní by měla celková inflace v dalším průběhu roku 2010 růst a ve druhé polovině roku se vlivem daňových změn dostat až mírně nad dvouprocentní inflační cíl," uvedl Holub. V první polovině roku 2011 by se měla podle ČNB inflace nacházet poblíž inflačního cíle.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2010 meziročně o 0,6 procenta. Oproti lednu se tak inflace dále mírně snížila a pohybovala se pod spodním okrajem tolerančního pásma okolo dvouprocentního cíle ČNB, platného od začátku roku 2010.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, byla v únoru záporných 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK