Měnový fond eurozóny má podle Merkelové odradit spekulanty

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 9. března (zpravodaj ČTK) - Měnový fond pro státy eurozóny, o jehož zřízení Evropská unie v současnosti přemýšlí, by měl podle německé kancléřky Angely Merkelové odradit spekulanty od eura. Řekla to dnes v Lucemburku po schůzce s lucemburským premiérem a šéfem ministrů hospodářství a financí eurozóny Jeanem-Claudem Junckerem.

Merkelová se zároveň snažila mírnit obavy některých ekonomů, že by vytvoření fondu, jehož pravomoci by měly být srovnatelné s Mezinárodním měnovým fondem, který sídlí ve Washingtonu, měly oslabit nebo nahradit rozpočtová pravidla platná v současnosti. Podle nich nesmí roční rozpočtový schodek členských států překročit tři procenta HDP a celkový státní dluh 60 procent HDP.

Vytvoření fondu by podle německé kancléřky bylo především signálem pro finanční trhy, že spekulace nefungují. Evropská společná měna přitom v posledních měsících oslabuje především kvůli vývoji v Řecko, které se ocitlo ve vážných problémech kvůli velkým dluhům.

Podobné problémy mají i další země v eurozóně, i když ne tak akutní. Někteří evropští politici z těchto důvodů obviňují některé investory, že spekulují nejen na řecký bankrot, ale i na rozpad celé eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK