Poslanci by dnes mohli jednat o pojištění bankovních vkladů

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Poslanci by se na své dnešní schůzi mohli mimo jiné zabývat návrhem na zvýšení limitů pro pojištění bankovních vkladů nebo novým návrhem zákona o veřejných službách v přepravě cestujících. Tyto body patří mezi ty, které vláda považuje za přednostní a které chce projednat do voleb. Politické strany se již dříve dohodly s premiérem Janem Fischerem, že jejich projednávání nebudou komplikovat.

Zvýšení limitů pro pojištění bankovních vkladů obsahuje novela zákona o bankách. Limity pro pojištění navyšuje ze současných 50.000 eur na 100.000 eur, tedy asi 2,6 milionu korun. Zkracuje navíc lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady u instituce neschopné dostát svým závazkům na 20 pracovních dnů.

Nový zákon o veřejné dopravě předložilo ministerstvo dopravy. Upravit má například pravidla zadávání veřejných zakázek na dopravní obslužnost, stanoví také standardy kvality autobusů a vlaků. Zákon se týká pouze dopravy, kterou si objednává stát nebo samospráva a která je hrazena z veřejných peněz.

Spolu s návrhem na vyšší záruky za bankovní vklady i dalšími novelami vláda tento bod předkládá tak, aby s ním poslanci mohli souhlasit již v prvním čtení. Pokud by je takto schválili a odeslali rovnou do Senátu, zvýšili by tím pravděpodobnost, že tyto zákony vstoupí v platnost ještě před volbami.

Ve stejném režimu předložila vláda sněmovně i návrh zákona, který má zvýšit ochranu žadatelů o úvěr. Její novela například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodu. Ve sněmovně také leží sociálnědemokratické a lidovecké návrhy na potírání lichvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK