Equilar: Odměny šéfů firem v USA loni klesly o 22 procent

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Přední americké společnosti loni snížily odměny svým generálním ředitelům. Podle firmy Equilar medián odměn klesl podle předběžných údajů na 689.000 USD (přes 13 milionů Kč) z 882.000 USD (16,6 milionu Kč) v roce 2008. Medián je střední hodnota, což znamená, že přesně polovina ředitelů bere nižší odměnu a polovina vyšší.

Equilar upozornila, že v některých případech byly odměny pro ředitele nižší o více než polovinu. Equilar vychází z údajů od 180 firem.

Odměny generálních ředitelů se staly velmi diskutovaným tématem, zvláště v bankovním sektoru, protože se ukázalo, že firmy vyplácejí tučné odměny svým šéfům, přestože měly obrovské ztráty a musel jim pomáhat stát. Mnoho politiků, regulační úřady i kritici vlády proto začali hledat způsoby, jak odměny omezit.

Zpráva Equilaru ukázala, že některá odvětví již začala snižovat odměny ředitelům sama od sebe a v některých oborech odměny ředitelů klesly o více než polovinu. Medián odměn u spotřebních firem se snížil o 50,8 procenta, u finančních firem o 51,1 procenta a technologických společností o 59,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK