Kontrola hřebčína v Kladrubech zjistila chyby v hospodaření

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladruby nad Labem (Pardubicko) 10. března (ČTK) - Kontrola ministerstva zemědělství zjistila v Národním hřebčíně v Kladrubech nedostatky v hospodaření, ve vedení účetnictví a v evidenci majetku. Novému vedení hřebčína uložila zhruba dvě desítky nápravných opatření, které se musí uskutečnit ještě před změnou právní formy hřebčína ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Podle něj například hřebčín v letech 2007 až 2009 marně vynaložil přes milion korun na přípravy Hipocentra Slatiňany. V polovině loňského roku také bývalé vedení hřebčína nekoncepčně a bez dostatečné přípravy změnilo software pro účetnictví a evidenci majetku. "Důsledky tohoto kroku se projevily právě nyní ve fázi přechodu hřebčína z formy státního podniku do formy státní příspěvkové organizace," uvedl Vorlíček.

Minulé vedení podniku chtělo převést část majetku závodu ve Slatiňanech do plánovaného hipocentra, které mělo být založeno jako akciová společnost. Navíc na to chtělo použít peníze z prodeje podnikových bytů. Tyto aktivity byly zastaveny v závěru loňského roku, kdy ministr zemědělství jmenoval novým ředitelem hřebčína Jana Höcka.

Současné vedení musí nápravná opatření uskutečnit ještě před změnou formy hřebčína. Mezi klíčové kroky patří zavedení řádné evidence majetku a předmětů umělecké povahy, opravy v účetnictví, mimořádná inventarizace majetku a závazků a vypracování vnitřních předpisů pro vedení účetnictví, evidenci a oceňování majetku včetně metod oceňování koní. Kontroloři se do hřebčína koncem března vrátí, aby nápravu ověřili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK