Slovenský leasingový trh loni klesl o téměř polovinu

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. března (ČTK) - Objem obchodů leasingových firem na Slovensku se loni propadl o 45,3 procenta na 1,51 miliardy eur (asi 38,7 miliardy Kč). Výsledky výrazně poznamenala světová hospodářská krize, která se projevila kromě jiného omezením investic a prohloubením druhotné platební neschopnosti podniků. Novináře o tom dnes informovala slovenská Asociace leasingových společností (ALS).

Výrazně loni kleslo financování nákupu movitého majetku, jako aut, strojů, zařízení a kancelářské techniky, které tvoří přes 90 procent všech obchodů. Objem obchodů se v této kategorii propadl o 45,8 procenta.

"Mezi (krizí) nejvíce postižené společnosti patřily na přelomu let 2008 a 2009 firmy v mezinárodní kamionové dopravě," uvedl předseda představenstva ALS Juraj Ebringer. Více než poloviční pokles objemu obchodů tak vykázaly leasingové firmy při financování nákupu nákladních vozů, tahačů a přívěsů. O více než třetinu se propadl leasing u osobních aut.

Asociace předpokládá, že v letošním roce by si leasingový trh mohl proti loňskému roku polepšit o pět až deset procent. Pomoci by mu mohla hlavně očekávaná obnova strojového a vozového parku ve větších podnicích a také nákupy kamionů.

Počet nových smluv, které loni uzavřely leasingové společnosti, se propadl o 35,6 procenta na 68.198. Nejvyšší hodnotu profinancovaného majetku vykázala společnost UniCredit Leasing Slovakia, za ní následovaly ČSOB Leasing a Volkswagen Finanční služby Slovensko. ALS sdružuje čtyři desítky firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK