OPEC zvýšil odhad růstu poptávky po ropě pro letošní rok

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok o 70.000 barelů denně na 880.000 barelů ropy denně. Upozornila však, že tento odhad by se mohl změnit, pokud se americká vláda rozhodne začít omezovat stimulační opatření dříve, než ekonomika plně oživí.

OPEC dodává zhruba 35 procent ropy, která se na světě spotřebuje. Odhad poptávky po ropě v letošním roce zvýšila i americká vláda.

Kartel bude 17. března ve Vídni rozhodovat o těžební politice na druhé čtvrtletí, kdy bývá obvykle poptávka po ropě slabší. Všeobecně se očekává, že těžební limity měnit nebude, protože ceny ropy se nyní pohybují nad 80 dolary za barel, tedy na horním konci preferovaného cenového rozpětí 70 až 80 dolarů.

Průměrná poptávka po ropě dodávané kartelem by měla letos činit 28,94 milionu barelů denně. To je proti předchozímu odhadu nárůst o 190.000 barelů. Členové kartelu v únoru těžili 26,811 milionů barelů denně, napsaly agentury AP a Reuters.

OPEC loni držel své limity těžby beze změny. Předloni se ve snaze podpořit ceny ropy dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK