Portugalsko získalo prodejem obligací 990 milionů eur

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 10. března (ČTK) - Portugalsko, které se potýká s finančními potížemi, získalo prodejem obligací 990 milionů eur (25,3 miliardy Kč). Silná poptávka v aukci ukázala, že vládní úsporná opatření zmírnila nedávné obavy finančního trhu, že země nebude schopna splácet své dluhy.

Aukce se uskutečnila dva dny poté, co menšinová socialistická vláda představila úsporný plán, napsala agentura AP. Díky úsporám by se měl rozpočtový deficit země do roku 2013 snížit na 2,8 procenta hrubého domácího produktu z 8,3 procenta HDP očekávaných v letošním roce.

Plán zahrnuje například omezení sociálních dávek a výdajů na zaměstnance ve veřejném sektoru, prodej státního majetku a vyšší daně pro bohaté. Navrhovaná opatření mají zabránit podobné finanční krizi, se kterou se nyní potýká Řecko. Rozpočtová krize v Aténách vyvolala násilné demonstrace, znepokojila Evropskou unii a oslabila euro, jímž platí i Portugalsko.

Portugalský úsporný plán měl přesvědčit finanční trhy, že se země dokáže vypořádat se stoupajícím rozpočtovým deficitem a zadlužením. Nynější emisí dluhopisů chtěla vláda získat 750 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK