ČPU: V roce 2009 klesla spotřeba plynu meziročně o šest procent

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Celková spotřeba plynu v Česku za rok 2009 v porovnání s rokem 2008 klesla o šest procent na 8,161 miliardy krychlových metrů. Výrazně se na tom podepsala hospodářská recese, která ovlivnila průmyslovou výrobu. Česká plynárenská unie (ČPU) o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Průměrná teplota v roce 2009 byla o 0,5 stupně Celsia nižší než v roce 2008.

"Na snížení spotřeby má vliv několik faktorů: recese průmyslové výroby, projevují se úspory a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů," vyjádřil se k výsledkům Oldřich Petržilka, senior manažer ČPU. "Spotřeba plynu bude víceméně stagnovat, zvýšení spotřeby očekáváme pouze v souvislosti s výstavbou paroplynových elektráren," dodal.

Celkové dodávky zemního plynu za rok 2009 klesly meziročně o 5,6 procenta na 8,202 miliardy krychlových metrů. Průměrná teplota loni činila 8,8 stupně Celsia a byla tak o 0,5 stupně nižší než v roce 2008.

"Nárůst spotřeby plynu zaznamenáváme u prodeje stlačeného plynu pro dopravu (CNG), jehož prodej za rok 2009 činil v ČR 8,1 milionu krychlových metrů. V porovnání s rokem 2008 se jedná o nárůst téměř 20 procent,“ uvedla Markéta Schauhuberová z ČPU. Unie odhaduje, že se do roku 2020 tuzemská spotřeba CNG zvýší stonásobně na 800 milionů krychlových metrů.

Průmyslová výroba se v loňském roce výrazně propadla. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR musel tuzemský průmysl v roce 2009 překonávat nejhorší situaci, způsobenou vnějšími faktory, od vzniku České republiky. Z průzkumu, který uskutečnila společnost RWE mezi svými odběrateli, vyplývá, že na redukci odběru zemního plynu mělo vliv především omezení produkce z důvodu hospodářské krize, bankrot nebo insolvenční řízení a ukončení provozu.

"Státy EU se ale shodují, že v následujících letech bude spotřeba plynu narůstat. Světová produkce zemního plynu v roce 1973 činila 1227 miliard krychlových metrů, v roce 2008 už dosahovala 3066 miliard krychlových metrů, tedy dvou a půl násobku," uvedl Petržilka. "Vysoké ceny elektřiny, rostoucí poptávka po ní a rychlost výstavby paroplynových elektráren zvyšují počet připravovaných projektů na jejich stavbu. V současné době je v ČR připravováno sedm projektů plynových elektráren v různém stupni rozpracovanosti o celkovém výkonu 1820 megawattů," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK