Americký Senát schválil podpor v nezaměstnanosti a daňových úlev

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. března (zpravodaj ČTK) - Americký Senát dnes schválil prodloužení podpor v nezaměstnanosti až na 99 týdnů. Zároveň prodloužil i daňové úlevy pro firmy, které by jim mimo jiné měly pomoci přijímat více lidí. Cílem opatření, jež bude během následujícího roku a půl americké daňové poplatníky stát zhruba 138 miliard dolarů, je bojovat s vysokou nezaměstnaností v zemi a jejími důsledky.

Kvůli vysokým nákladům zákona se jeho přijetí snažila zablokovat část republikánů. Podle nich norma příliš zvýší 12,5 bilionu dolarů vysoký dluh Spojených států. Nakonec v Senátu ale převážili zastánci zákona. Kvůli jeho komplikovanému schvalování přišla část nezaměstnaných s koncem února o podporu, ale třeba i o příspěvky na zdravotní péči. Zákon stanovuje, že je dostanou zpětně.

Spojené státy se v důsledku hluboké hospodářské recese potýkají s nezvykle vysokým počtem lidí bez práce. V únoru činila míra nezaměstnanosti 9,7 procenta. Prezident Barack Obama považuje tvorbu pracovních míst za svůj hlavní úkol v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK