Evropská unie podpoří zaměstnance ohrožené strukturálními změnami v podnicích

11.03.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky (MPSV) vyhlásilo výzvu pro předkládání grantových projektů Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ).

Celková částka 300 519 242 Kč, vyčleněná z Evropského sociálního fondu (ESF) a státního rozpočtu, půjde na zvýšení přizpůsobivosti zaměstnanců podniků, kterým hrozí kvůli nepříznivé ekonomické situaci strukturální změny, včetně propouštění.

O dotaci na projekt v rozmezí od 500 tisíc Kč do 10 milionů Kč mohou požádat profesní a podnikatelská sdružení (včetně oborových sdružení), Hospodářská komora a Agrární komora České republiky a jejich obvodní komory a další sociální partneři (Českomoravská konfederace odborových svazů, Asociace svobodných odborů, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR). V rámci předkládání projektů není přípustné partnerství a podpora není určena pro zaměstnance oprávněných žadatelů.

Záměrem výzvy je podpora aktivit spojených s tvořením nových pracovních míst a přípravou zaměstnanců na práci v jiných pracovních pozicích, včetně poradenství, rekvalifikací a odborných praxí. Cílovou skupinou jsou zaměstnanci ohrožení ztrátou zaměstnání v důsledku předpokládaného ukončení pracovně-právního vztahu, popřípadě jsou už ve výpovědní lhůtě. Konkrétně se jedná o skupiny zaměstnanců, které mají kvůli věku nebo zdravotním důvodům ztížené podmínky na trhu práce, tedy o zaměstnance mladší 25 let, starší 50 let a zdravotně postižené.

Výzva je průběžná. Subjekty mohou předkládat návrhy projektů od 8. března 2010 do vyčerpání celkové částky, nejdéle však do 31. srpna 2012. Projekty mohou mít regionální i nadregionální povahu a budou se hodnotit každé 4 týdny v případě, že se sejde minimálně 10 žádostí. Hlavními kritérii hodnocení předkládaných návrhů budou mimo jiné komplexnost aktivit projektu, zaměření na výše uvedené skupiny zaměstnanců, zavádění inovativností (nové metody, forma a obsah vzdělávání) a splnění dalších podmínek, které výzva stanovuje.

Výše dotace může dosáhnout až 100 % výdajů. Maximální délka trvání projektů je 24 měsíců a lhůta na realizaci skončí 31. srpna 2014.

K 28. únoru 2010 bylo v České republice dle údajů úřadů práce celkově bez práce 583 135 lidí (více na http://www.mpsv.cz/cs/8395). Evropská unie chce v rámci své sociální politiky dosáhnout plné zaměstnanosti, zlepšit kvalitu a produktivitu práce a zajistit přitažlivost práce pro osoby hledající zaměstnání, včetně osob znevýhodněných a neaktivních.

Další informace o Výzvě č. 36 k předkládání grantových projektů OP LZZ v rámci oblasti podpory 1.2 Zvýšení adaptability zaměstnanců restrukturalizovaných podniků naleznete na internetových stránkách www.esfcr.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy