Koruna mírně oslabila k euru i dolaru

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně oslabila. K euru o dva haléře na 25,56 Kč/EUR a k dolaru o čtyři haléře na 18,73 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Přesto je na tom koruna ve srovnání se ztrátami okolních měn, především polského zlotého, lépe. "Z regionu do obchodování nezasáhly žádné důležité zprávy, zveřejnění českého HDP bylo odloženo až na 14:00. Středoevropské měny tak hlavně sledují, jak se zhoršila nálada ve světě po čínských datech, která zvýšila obavy z agresivnějšího utahování měnové politiky," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Výraznější zvýšení inflace, stále silný růst úvěrů i cen nemovitostí podle něj znamenají, že další zpřísnění měnových podmínek je jen otázkou času. "Právě rychlost tohoto procesu ale bude důležitá. Obavy z vlivu na měnovou politiku nakonec převážily i u jinak dobrých údajů z reálné ekonomiky - průmyslové výroby a maloobchodu," dodal Vlk.

Odpoledne budou zveřejněny zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu ČR za loňský rok a v USA vyjde zahraniční obchod a týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Na statistiky HDP by podle Vladimíra Pikory z Next Finance měla koruna teoreticky reagovat, jak ale upozornil, trh všechny tuzemské statistiky v posledních měsících přehlíží. "Zahraniční obchod je fixací juanu k dolaru zavádějící a trh na něj již delší dobu nereaguje. Týdenní statistiky z trhu práce jsou zase moc volatilní a nemají velkou vypovídací schopnost. Stále proto trhu nezbude nic lepšího než přemýšlet o Řecku," naznačil další vývoj Pikora z Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK