ČSÚ: Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Uvedl to dnes Český statistický úřad. V posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 3,1 procenta. Hospodářství však na konci roku oživilo ve srovnání se třetím čtvrtletím, HDP proti předchozím třem měsícům vzrostl o 0,7 procenta.

V únorovém předběžném odhadu ČSÚ uváděl meziroční pokles ve 4. čtvrtletí o 4,2 procenta a pokles i proti loňskému 3. čtvrtletí o 0,6 procenta.

Úřad zpřesnil i čísla u předchozích dvou čtvrtletí. HDP za 2. čtvrtletí klesl meziročně o 4,9 procenta, původní číslo byl pokles o 5,2 procenta. O desetinu procentního bodu byl naopak horší výsledek za 1. čtvrtletí, kdy se podle novějších čísel hrubý domácí produkt meziročně snížil o čtyři procenta.

Analytici hodnotí nový výsledek HDP jako pozitivní vzhledem k tomu, jak nepříznivý byl první odhad statistického úřadu. "Předchozí odhad byl hodně pesimistický a na první pohled neodpovídal lepším výsledkům zahraničního obchodu. Ekonomika tedy oživuje už od třetího kvartálu," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Podle statistiků byl zpřesněný odhad vývoje HDP včetně odvětvové struktury zpracován s využitím úplnějších ročních i čtvrtletních informací, které nebyly k dispozici v době sestavování původního odhadu. "Následně se ukázalo, že zejména předběžný odhad vývoje nepřímých daní za 4. čtvrtletí sestavený ministerstvem financí a výsledky modelových propočtů některých chybějících ukazatelů z administrativních i statistických zdrojů včetně jejich alokace do čtvrtletí se od reálných hodnot bohužel částečně lišily," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK