Firmy zatím faktury přes datové schránky příliš neposílají

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Posílání elektronických faktur přes datové schránky se zatím příliš neujalo. Od začátku roku odešlo jen 30 poštovních datových zpráv. Vyplývá to z informací České pošty.

Podle mluvčího pošty Ivo Mravinace jsou datové zprávy doplňkovým produktem, do kterého firma nemusela investovat. Cena jedné zprávy je 18 korun, tedy stejně, jako platí za poslání jedné zprávy přes datové schránky úřady.

"Důležité pro nás bude sledovat náběhovou křivku využití tohoto produktu. S ročním odstupem bude využití, v porovnání s prvními měsíci tohoto roku, jistě neporovnatelné," dodal Mravinac.

Datové schránky fungují v ostrém provozu od listopadu a slouží především pro komunikaci úřadů mezi sebou a podniky zapsanými v obchodním rejstříku. Celkem jimi prošlo přes 6,8 milionu zpráv, první dva měsíce letoška to přitom byly dva miliony. Datovou schránku má zřízenou 348.450 právnických osob, 13.240 fyzických a 7666 úřadů.

Velký prostor pro firmy i fyzické osoby vidí provozovatelé datových schránek v možnosti podat jejich prostřednictvím daňové přiznání. Například firma Software602 již vytvořila interaktivní formulář pro podání přiznání přes datovou schránku. Uživatelé tak mohou podat přiznání prakticky odkudkoliv prostřednictvím jednoho kliknutí. Výhodnou bezplatné aplikace je i možnost kontroly formuláře ministerstvem financí ještě před jeho odesláním.

Pošta kvůli zavedení datových schránek přijde o část příjmů z doporučených listovních psaní, které ale částečně nahradí platbami za datové zprávy a doplňkové služby. Roční ztrátu přesto loni odhadla až na půl miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK