Ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla více, než odhadovala ČNB

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu o poklesu hrubého domácího produktu za čtvrté čtvrtletí meziročně o 3,1 procenta byly o 0,4 procentního bodu horší, než očekávala Česká národní banka. Mezičtvrtletní růst HDP o 0,7 procenta byl zhruba v souladu s prognózou ČNB. Tento zdánlivý nesoulad je dán revizemi předchozích dat ze strany ČSÚ, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Meziroční propad reálné spotřeby domácností v závěru loňského roku ČNB překvapil. Centrální banka totiž očekávala meziroční růst. "Spotřeba domácností pak měla dle prognózy ČNB začít meziročně klesat až v průběhu roku 2010," uvedl Holub. Podle něj ale odchylku může vysvětlovat i změna metodiky ČSÚ v oblasti spotřeby domácností.

Naopak vysoký růst spotřeby vlády předčil očekávání ČNB. Hrubá tvorba kapitálu byla v souladu s prognózou ČNB. Vývoz zboží a služeb se meziročně zvýšil, a dosáhl tak poněkud lepšího výsledku, než očekávala centrální banka. Dovoz zboží a služeb v meziročním srovnání poklesl mírněji, než ČNB předpovídala.

"Přes drobné odchylky je pozorovaný vývoj v závěru roku 2009 zhruba v souladu s prognózou ČNB," uvedl Holub. Ekonomická aktivita se totiž loni ve druhém pololetí odlepila ode dna. Díky tomu bude podle ČNB meziroční propad české ekonomiky od prvního čtvrtletí letošního roku vystřídán mírným meziročním růstem. "Ten ale bude v průběhu roku opět zvolňovat vlivem utlumené spotřeby domácností, opětovného zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a odeznění prorůstového vlivu některých protikrizových opatření v ČR i v zahraničí," upozornila centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK