Slovensko požádá o prodloužení moratoria na nákup půdy cizinci

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Banská Bystrica 11. března (ČTK) - Slovensko chce požádat Evropskou unii o prodloužení zákazu na nákup půdy cizinci až do doby, než se vyrovnají dotace do zemědělství ve všech zemích unie. Reaguje tak na návrhy starších členů EU na zachování rozdílů při platbách pro zemědělce i po roce 2013. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Vladimír Chovan.

Slovensko si dohodlo v přístupové smlouvě sedmileté přechodné období, které skončí příští rok. Pokud by se objevilo vážné narušení trhu s půdou, může být na základě dodatku k přístupové smlouvě prodloužené maximálně o tři roky. Po úplném zákazu prodeje do roku 2007 si v současnosti mohou cizinci pocházející ze zemí EU koupit půdu pouze tehdy, pokud na ní nejméně tři roky hospodařili a mají na Slovensku přechodný pobyt.

Podle Chovana by v případě, že dotace budou pro některé zemědělce vyšší, byli tito zahraniční farmáři zvýhodněni a bylo by pro ně snadnější půdu skupovat.

Slovenské zemědělství je podle ředitele Slovenské zemědělské a potravinářské komory Milana Semančíka hlavně kvůli nižším platbám farmářům proti starším zemím EU v kritickém stavu. Snižují se stavy zvířat a v některých tradičních komoditách již země dováží více než polovinu roční spotřeby potravin.

Snahy o pokračování rozdílného dotování zemědělců i po roce 2013 se Slovensko podle Chovana pokusí spolu s dalšími zeměmi východní Evropy zablokovat. EU měla vyrovnat platby slovenským zemědělcům na úroveň ostatních zemí od roku 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK