Majitel Mory se loni poprvé od 1998 propadl do ztráty

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 11. března (ČTK) - Největší slovinský výrobce domácích spotřebičů Gorenje se loni poprvé od roku 1998, kdy se s jeho akciemi začalo obchodovat na burze, propadl do ztráty. Důvodem byl pokles prodeje způsobený ekonomickou krizí. Uvedla to společnost, která ovládá českou firmu Mora, v dnešním prohlášení. Čistá ztráta loni činila 12,2 milionu eur (312,1 milionu Kč) ve srovnání se ziskem 10,2 milionu eur v roce 2008. Tržby se snížily o 10,9 procenta na 1,19 miliardy eur.

"Krize stále ještě není za námi, ačkoliv ve srovnání s prvními měsíci loňského roku se mírně zvyšují objednávky," uvedl generální ředitel firmy Franjo Bobinac. "Nicméně nemůžeme ještě mluvit o skutečném oživení, protože rostoucí nezaměstnanost v evropských zemích drží úroveň objednávek na nízké úrovni," dodal a upozornil, že vedení nedoporučí výplatu dividendy za rok 2009.

Firma však uvedla, že v posledních dvou čtvrtletích loňského roku se jí podařilo vykázat zisk. Ve čtvrtém čtvrtletí zisk činil 2,3 milionu eur a ve třetím kvartálu 3,4 milionu eur. Ve čtvrtém čtvrtletí 2008 společnost hospodařila se ztrátou 5,2 milionu eur.

Již v prosinci společnost uvedla, že její tržby by letos měly stoupnout na 1,24 miliardy eur. Čistý zisk má činit 10,1 milionu eur, napsala agentura Reuters.

Českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia převzala firma Gorenje v roce 2005. Celkem má Gorenje zastoupení v 70 zemích světa a na evropském trhu s domácími spotřebiči má podíl čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK