Premiér odmítl odvolat šéfa správy hmotných rezerv bez důkazů

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Premiér Jan Fischer odmítl vyhovět výzvě poslance ČSSD Miroslava Váni, aby odvolal z funkce předsedu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ladislava Zaba. Poslanec svůj požadavek podložil informacemi z médií o údajných ztrátách a pochybných obchodech SSHR.

"K odvolání jakéhokoli vysokého státního úředníka, koneckonců i ministra, přistoupím tehdy, budu-li pevně přesvědčen o tom, že pochybil," prohlásil premiér. "Nemohu zatím odvolat toho člověka proto, že jsem si přečetl něco na nějakém serveru," podotkl.

Podezření podle Fischera šetřila policie, žádné ztráty nezjistila. "Ani podle dostupných zpráv Bezpečnostní informační služby nevyplývají podezření z možných ztrát státních hmotných rezerv," poznamenal premiér. Uvedl také, že Nejvyšší kontrolní úřad v současné době provádí v SSHR běžnou kontrolu hospodaření. Předseda vlády slíbil, že se záležitosti bude dále věnovat.

Poslanec premiéra žádal o provedení auditu hospodaření SSHR, o zveřejnění všech smluv mezi touto organizací a společností Lukoil, která je prý "jako pijavice na tento státní orgán podle dostupných informací napojena". "Je velmi vážné podezření, že státní firma je ovlivňována velmi prapodivnými způsoby společnosti Lukoil a dalšími lobbistickými aktivitami," prohlásil Váňa.

Server Aktuálně.cz počátkem února uvedl, že SSHR bez výběrového řízení prodala naftu německé firmě Marimpex, kterou vyšetřuje policie kvůli zapojení do machinací ve státní firmě Čepro. Tato firma prý při obchodech s Marimpexem přišla o více než čtvrt miliardy korun. Vedení SSHR ale jakékoli pochybnosti odmítá. Manažeři tvrdí, že jsou všechny obchody v souladu se zákonem. Podle Aktuálně.cz ale údajně SSHR platí při obchodech s ropou o tři dolary za barel více, než jaká je cena na trhu, výsledný rozdíl prý činí desítky milionů korun.

SSHR má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako je například přírodní katastrofa, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Tyto suroviny, jakými jsou třeba ropa nebo obilí, musí pravidelně obměňovat. Úřad má dvoumiliardový rozpočet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK