Hlinsko dostalo od ÚOHS pokutu 90.000Kč za projekt domova seniorů

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. března (ČTK) - Město Hlinsko dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 90.000 korun. Důvodem je porušení zákona v zakázce na stavbu a rozšíření projektu tamního domova důchodců za více než 100 milionů korun. Město se proti pokutě neodvolalo, rozhodnutí ÚOHS tak nabylo právní moci a pokutu bude muset Hlinsko zaplatit. ČTK to zjistila z elektronické databáze antimonopolního úřadu. Vyjádření města ČTK zjišťuje.

Hlinsko vyhlásilo veřejné výběrové řízení na stavbu domova seniorů s 60 lůžky již v listopadu 2001. V tendru zvítězila firma Stavitelství KRRO, která nabídla cenu 69,8 milionu korun s DPH a s níž posléze město uzavřelo i smlouvu. V roce 2004 ale město ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí usoudilo, že šest desítek lůžek je málo.

Rozhodlo se proto projekt domova rozšířit na 94 lůžek. S tím zároveň stoupla o desítky milionů i výsledná cena stavby. Hlinsko ale na rozšíření domova seniorů nevyhlásilo novou veřejnou zakázku, ale oslovila opět Stavitelství KRRO. Celková cena zakázky se rozšířením zvýšila na 113 milionů s daní. Domov byl nakonec otevřen před zhruba dvěma lety.

Antimonopolní úřad se začal zabývat zakázkou až loni na podzim. Úředníci ÚOHS dospěli k závěru, že město pochybilo, když oslovilo původního vítěze tendru a nevyhlásilo tendr nový. V něm by se o zakázku mohla ucházet i jiná firma, třeba i s lepšími podmínkami pro město. "Tento postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit hodnocení nabídek," uvedl v odůvodnění verdiktu ÚOHS místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Město se ve správním řízení bránilo tím, že nemohlo odstoupit od již uzavřené smlouvy se Stavitelstvím KRRO, neboť by se vystavilo riziku až milionového penále za ušlý zisk. Podle města nebylo možné, aby původní stavbu zajišťovala jedna firma a její téměř současné rozšíření druhá. "Technicky bylo vyloučeno, aby práce prováděli dva různí dodavatelé vzhledem k technickým návaznostem, prolínání konstrukcí a vzájemné vazbě mezi realizovanými pracemi," citoval ÚOHS názor města. S námitkami města se ale ÚOHS neztotožnil.

Problémy provázely i samotnou stavbu nového domova seniorů. Hrubá stavba domova se v září roku 2005 zřítila. V okamžiku, kdy na stavbě pracovalo šest dělníků, se zbortil strop a část zdiva jednoho poschodí. Dva muži vyvázli s lehkým zraněním, třetí utrpěl komplikovanou zlomeninu bérce.

Jednání o postupu při odstranění nedostatků stavby a jejího financování způsobilo odklad kolaudace stavby. Celá výstavba stála nakonec 135 milionů korun, téměř 100 milionů poskytl stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK