Vláda bude jednat o zjednodušení čerpání dotací z EU

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Vláda bude v pondělí jednat o zjednodušení získávání evropských dotací. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spolu s ministerstvem financí připravilo návrh legislativních změn, které mají zjednodušit čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. MMR to dnes sdělilo ČTK v tiskové zprávě.

Zjednodušení administrace se má týkat schvalovacích procedur, finančního plánování a řízení, kontrolní činnosti a řešení nesrovnalostí. "Navrhované změny by měly výrazně zjednodušit proces čerpání peněz z fondů EU a odbourají některé dosud zbytečně složité mechanismy," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Šéf MMR minulý týden připustil, že v budoucnosti se můžou přesunout také peníze mezi jednotlivými operačními programy. Dotace z oblastí, které dosud v čerpání příliš úspěšné nejsou, by se tak přesunuly ve prospěch jiných priorit. V pondělí ale o tom prý ministři jednat nebudou. "Pondělní návrh realokace řešit nebude," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Martin Ayrer.

Více peněz ve "svém" Operačním programu Doprava (OPD) by rádo vidělo především ministerstvo dopravy (MD). "Doprava čerpá nejúspěšněji ze všech, takže je žhavým kandidátem na přidání peněz," řekl ČTK náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček. Podle něj by se tak mohly začít stavět silnice, u kterých už je vybrán stavebník, ale na zahájení chybějí peníze.

Úředníci resortu dopravy vidí možné zdroje především v Integrovaném operačním programu a Operačním programu Technická pomoc. Pokud by MD chtělo více evropských peněz na dálnice, v úvahu připadá pouze přesun financí z Operačního programu životní prostředí (OPŽP). OPŽP a OPD totiž jako jediné české programy čerpají peníze z evropského Fondu soudržnosti.

V rámci OPD je možné z unie čerpat až 150 miliard korun, je to největší český operační program. Dosud byly schváleny projekty za 100 miliard korun. Přesuny peněz mezi jednotlivými programy musí podle Čočka schválit vláda a následně Evropská komise.

"Samozřejmě každý by chtěl co nejvíc, to je folklor," reagoval na nápad ministerstva dopravy ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek. Podle ministra Jana Dusíka není taková žádost na pořadu dne. V pondělí bude i podle něj vláda řešit pouze administrativní a legislativní možnosti zrychlení čerpání, v žádném případě přesuny mezi jednotlivými operačními programy.

Jak uvedl Štěpánek, z pěti miliard eur (zhruba 125 miliard korun), které OPŽP získal, bylo zatím přiděleno 64 miliard korun a zájem převyšuje poptávku. Celý objem podle něj stačí Česká republika vyčerpat. Program tak již má schválené projekty za více než polovinu celkové částky pro období 2007 až 2013, prostředky přitom bude možné čerpat ještě v roce 2015.

O zájmu o evropské dotace na ekologii svědčí například to, že po vypsání nabídky na 4,5 miliardy korun na zateplování veřejných budov se sešlo okamžitě tolik žádostí, že bylo přijímání projektů uzavřeno po 36 hodinách.

Česko může v nynějším rozpočtovém období získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur, což je v závislosti na kurzu kolem 700 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK