Imax se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil k zisku

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 11. března (ČTK) - Kanadský výrobce a provozovatel velkých promítacích systémů, včetně trojrozměrných, Imax se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil k zisku. Firmě pomohly nové filmy, včetně trháku Avatar. S dalším růstem počítá společnost i v letošním roce. Čistý zisk činil čtyři miliony USD (74,7 milionu Kč) ve srovnání se ztrátou devět milionů USD předloni.

Tržby Imaxu vyskočily o 98 procent na rekordních 54,2 milionu USD. Příjmy filmové divize stouply o 104 procent na 15,1 milionu a příjmy divize promítacích systémů vzrostly o 69 procent na 19,6 milionu USD. Na konci čtvrtletí měla společnost nevyřízené objednávky na 136 promítacích systémů. Na konci roku 2008 to bylo pouze 21 objednávek.

Imax se snaží posílit svoji pozici v Asii. Tento týden proto firma vytvořila společný podnik s jihokorejskou firmou, který má provozovat v zemi 15 nových kin. Již v prosinci Imax oznámil, že jedná s nejméně pěti společnostmi v Číně, napsala agentura Reuters.

Imax byl založen v roce 1967 a je jedním z předních výrobců trojrozměrné promítací technologie, kterou většinou prodává pod názvem IMAX 3D. Většina tržeb Imaxu pochází z pronájmu a servisu promítacích systémů, které mohou být velké jako osmipatrový dům. Kino Imax funguje také v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK