Zaměstnanci Volkswagenu v SR vstoupili do stávkové pohotovosti

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. března (ČTK) - Zaměstnanci bratislavského závodu německé automobilky Volkswagen vstoupili do stávkové pohotovosti za vyšší mzdy. Informoval o tom internetový portál Sme.sk a ČTK to potvrdil zástupce odborů Zoroslav Smolinský. Vedení podniku očekává, že se zaměstnanci se na výši mezd dohodne do konce března.

Portál Sme.sk upozornil, že průměrná mzda v automobilce byla u nemanažerských pozic loni na úrovni 1200 eur (zhruba 30.620 Kč Kč). Pracovníci údajně mluví o navýšení mezd o 3,6 procenta a očekávají i další výhody.

"My, jako odbory, nechceme nic horentního, chceme aspoň o těch pár procent navýšit lidem platy," řekl ČTK Smolinský. Dodal, že stávkovou pohotovostí chce rovněž apelovat na ostatní zaměstnance ve všech regionech na Slovensku, aby se nebáli bojovat za svá práva. Nechtěl spekulovat o tom, co bude následovat, pokud se odbory s vedením nedohodnou.

Automobilka Volkswagen patří k tahounům slovenské ekonomiky a je jedním z největších německých investorů na Slovensku. Firma nedávno oznámila záměr vyrábět v Bratislavě nový model malého rodinného auta. Na Slovensku ještě podnikají další dvě velké automobilky - francouzská PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors. Ročně vyrobí několik set tisíc automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK