Akcie v Tokiu dál zpevňují, jsou na sedmitýdenním maximu

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. března (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na čtvrteční růst a jejich hlavní index vystoupil na sedmitýdenní maximum. Investoři měli zájem hlavně o akcie exportérů jako je Shin-Etsu Chemical, kterým k růstu pomohly spekulace o dalším uvolnění měnové politiky v Japonsku. Díky tomu by se mohl snížit kurz jenu.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 86,31 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,81 procenta na hodnotě 10.751,26 bodu. Dostal se tak nejvýše od 21. ledna. Širší index Topix vzrostl o 0,6 procenta na 936,38 bodu.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, především kvůli zmíněným spekulacím o chystaném dalším uvolnění měnové politiky. K tomu by japonská centrální banka podle některých analytiků mohla sáhnout už příští týden. Japonsko se potýká s vleklou deflací.

"Pozvolna zde narůstá očekávání, že centrální banka bezodkladně uvolní měnovou politiku. To je i důvod, proč kurz jenu v poslední době slábne," podotkl analytik ústavu Bank of Tokyo Mitsubishi Micuru Sahara.

Slábnul i kurz amerického dolaru a na jeho další vývoj budou mít patrně vliv až odpolední data o vývoji maloobchodního obratu v USA. Pozornost k sobě ale poutal i švýcarská frank, kde je hlavním tématem snaha švýcarské centrální banky nedovolit nadměrné výkyvy kurzu.

Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 90,64 JPY, euro k jenu vystoupilo na dvoutýdenní maximum 124,18 JPY a připsalo si 0,3 procenta. Dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, o 0,1 procenta oslabil na 80,227 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK