Koruna dopoledne zpevnila k euru na úrovně z loňského listopadu

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna dnes hned po zahájení obchodování posílila k euru i dolaru. K euru se dopoledne dostala na úrovně z loňského listopadu, proti čtvrtečnímu závěru zpevnila o devět haléřů na 25,44 Kč/EUR. Vůči dolaru si česká měna polepšila o 14 haléřů na 18,54 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Start koruny do dnešního obchodování byl solidní. Po pomalém posilování z předchozích dnů česká měna zrychlila a dostala se pod 25,50," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Pohyb kurzů středoevropských měn se podle Vlka nadále řídí hlavně pozitivním vývojem na zahraničních trzích. Data o platební bilanci trhy příliš nezaujala, podle Vlka mohou ještě vstřebávat čtvrteční revizi hrubého domácího produktu, ale jejímu pozitivnímu vlivu na korunu analytik příliš nevěří. "Čísla jsou v souladu s původními odhady a negativní překvapení z předběžného HDP se na koruně projevilo jen velmi málo," podotkl.

Euro se začíná vzpamatovávat z tlaku, který na něj v předchozích měsících vyvíjela hlavně situace v Řecku. "Negativní vliv vrcholil koncem února, v březnu už společná měna, zdá se, nachází pevnější půdu pod nohama. Nálada vůči rizikovým aktivům se zlepšila celkově, ale cesta eura vzhůru nebude lehká," poznamenal Vlk. Dopoledne si evropská měna polepšila na 1,3720 USD/EUR.

Trh se dnes zaměří hlavně na odpolední americké statistiky v čele s maloobchodními tržbami, míní Vlk. Na programu je pak i předběžný index spotřebitelské důvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK