Jednání o reformě dohledu nad bankami v USA uvízla na mrtvém bodě

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 12. března (ČTK) - Šance na prosazení komplexní reformy dohledu nad finančními trhy ve Spojených státech se opět o něco vzdálily. V americkém Senátu totiž uvízly na mrtvém bodě rozhovory mezi zástupci obou hlavních politických seskupení, kteří o návrhu změn jednají. Nezdar v jednání vnímají velmi pozitivně bankéři, kteří o žádnou přísnější regulaci nestojí, ale také investoři, protože se na burzách zvyšují akcie bank.

Kolaps jednání ohrožuje snahu amerického prezidenta Baracka Obamy, který chce komplexní reformu prosadit a považuje ji za jednu ze svých priorit. Předseda bankovního výboru v Senátu Christopher Dodd varoval, že pokud má být norma vyjednána a schválena ještě v letošním roce, není času nazbyt. Dodd řekl, že svou verzi návrhu předloží už v pondělí a chce, aby se jí do Velikonoc zabýval Senát.

Někteří analytici podle agentury Reuters už začínají zpochybňovat, že se podaří reformu letos prosadit. Demokrat Dodd, bude-li chtít se svým návrhem uspět, patrně bude muset brát ohledy i na požadavky republikánů. Pokud si nebude schopen zajistit podporu alespoň části z nich, na reformu asi může zapomenout.

"Skutečný problém, který mám před sebou, jsou hodiny," řekl Dodd na tiskové konferenci, kde oznamoval, že se mu nepodařilo s návrhem pohnout. Snaha o dohodu ale byla patrná, protože na kompromisu se snažil s Doddem dohodnout republikánský senátor Bob Corker. Ten vidí problém v tom, že Bílý dům se s reformou regulace finančního sektoru snaží zároveň prosadit reformu zdravotnictví.

Obama chce dohled nad finančním trhem reformovat proto, aby zabránil opakování finanční krize. Ta poslední, která nyní odeznívá, přivedla americkou ekonomiku do hluboké recese a k největším problémům od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Ke Spojeným státům ale vzhlížejí i další země, které chtějí vidět, jakým směrem se budou USA v této záležitosti ubírat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK