Řecká ekonomika ve čtvrtletí klesla o 2,5 procenta

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. března (ČTK) - Řecká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 2,5 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím kvartálu. Proti třetímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt snížil o 0,8 procenta a pokles tak zrychlil z 0,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad.

Statistici rovněž dodali, že míra nezaměstnanosti se v prosinci mírně snížila na 10,2 procenta z listopadových 10,6 procenta. V prosinci 2008 činila 8,9 procenta. Průměrná nezaměstnanost v zemích eurozóny v lednu a prosinci činila 9,9 procenta, což byl nejvyšší údaj od října 1998.

Celková spotřeba stoupla meziročně o 0,3 procenta. Výdaje vlády se zvýšily o 8,4 procenta, soukromá spotřeba však klesla o 1,6 procenta. Dovoz se snížil o 18 procent a vývoz klesl o 15,5 procenta, dodal statistický úřad.

V tržních cenách se roční HDP Řecka pohybuje kolem 240 miliard eur (6,1 bilionu Kč). Na celkovém výkonu eurozóny má Řecko podíl 2,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Řecko se potýká s vysokými dluhy a má vysoký rozpočtový deficit. Země už přijala další úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur (asi 123 miliard Kč), což odpovídá asi dvěma procentům hrubého domácího produktu. O dalších úsporách Atény rozhodly už dříve. Řecko se na konci loňského roku přiznalo k opakovanému falšování statistických dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK