Co týden dal?

12.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průmyslová aktivita v Česku, Německu i celé EU se pomalu zvedá. Pokud se chcete potěšit dalšími zprávami, přečtěte si náš Co týden dal?

Posledních 7 dní ve světě

  • Průmyslová výroba v Německu v lednu vzrostla o 0,6 procenta po prosincovém poklesu o jedno procento. Růst byl však nižší, než se čekalo kvůli stavebnímu sektoru, jehož výkon poznamenalo chladné zimní počasí. Analytici v průměru očekávali zvýšení výroby o jedno procento.
  • Portugalsko představilo úsporný plán, díky kterému by se měl rozpočtový deficit země do roku 2013 snížit na 2,8 procenta hrubého domácího produktu z 8,3 procenta HDP očekávaných v letošním roce. Plán zahrnuje například omezení sociálních dávek a výdajů na zaměstnance ve veřejném sektoru, prodej státního majetku a vyšší daně pro bohaté. Navrhovaná opatření mají zabránit podobné finanční krizi, se kterou se nyní potýká Řecko. Úsporný plán je rovněž klíčový k přesvědčení finančních trhů, že Portugalsko se dokáže vypořádat se stoupajícím rozpočtovým deficitem a zadlužením.
  • Evropská investiční banka loni poskytla v půjčkách rekordních 79 miliard eur (přes dva biliony korun). Proti 58 miliardám z předchozího roku je to nárůst o 36 procent. EIB se loni zaměřila především na malé a středně velké podniky a chudší oblasti Evropy. Ze sektorů ekonomiky dala přednost hlavně energetice z obnovitelných zdrojů.
  • Ruské prodejce automobilů stále trápí krize. Prodej aut a dodávek se v únoru meziročně propadl o 32 procent a za první dva měsíce roku o 34 procent. Nicméně v lednu se prodeje propadly o 37 procent a tento měsíc ruská vláda spustila program šrotovného, které má po vzoru USA a Evropy pomoci domácím automobilkám.
  • Řečtí zaměstnanci opět stávkovali. V zemi narůstá nespokojenost s chystanými kroky, které chce řecká vláda realizovat, aby zlepšila stav veřejných financí. Stávku svolaly odborové svazy, které hájí zájmy asi 2,5 milionu zaměstnanců. Nelétaly letadla, většinou nefungovala hromadná doprava, zavřené byly školy, ministerstva a další instituce.
  • Evropská komise rozhodla, že Lotyšsko dostane další tranši pomoci v objemu 500 milionů eur (zhruba 12,8 miliardy Kč). Peníze jsou součástí pomoci v celkovém objemu 7,5 miliardy eur (asi 192,2 miliardy Kč), která má zemi pomoci překonat důsledky finanční krize. Lotyšsko podle EK zavádí úsporná opatření a dělá pokroky. Kvůli finanční a hospodářské krizi lotyšská ekonomika loni klesla o 18 procent.
  • Ekonomiky Lotyšska a Estonska v loňském roce zaznamenaly nejhlubší propad od vyhlášení nezávislosti před dvěma desetiletími. Na obě země těžce dolehla globální finanční krize. Hrubý domácí produkt Lotyšska se podle údajů místního statistického úřadu propadl o 18 procent a Estonska o 14,1 procenta.
  • Průmyslová výroba v Evropské unii v lednu zrychlila meziměsíční růst na 1,8 procenta, v eurozóně vzrostla o 1,7 procenta. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnil Evropský statistický úřad.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření od Modré pyramidy zdarma!
Smlouvu zdarma, tedy bez poplatku za uzavření získá ten, kdo uzavře novou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 200 000 Kč a do konce května vloží alespoň 20 000 Kč, nebo s cílovou částkou 100 000 Kč a vloží do konce května 10 000 Kč. Výhodu v podobě slevy na poplatku získá ale i ten, kdo bude chtít uzavřít smlouvu s jinou cílovou částkou v rozmezí od 100 000 do 400 000 Kč.
Akce platí od 1. 3. do 30. 4. 2010!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Výdaje státu na vyplácení podpor v nezaměstnanosti se za minulý rok více než zdvojnásobily. Zatímco v roce 2008 vyplatily úřady práce nezaměstnaným 7,11 miliardy korun, loni to bylo už 15,08 miliardy Kč. Částka ze státního rozpočtu na podpory se letos ještě o více než 1,5 miliardy zvýší. Příliv peněz na vytváření nových pracovních míst se naopak loni snížil.
  • Nárůst počtu lidí bez práce v Česku zřejmě již zpomaluje, shodli se analytici oslovení ČTK. Hranice desetiprocentní míry nezaměstnanosti ale podle nich asi padne již v březnu. Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru stoupla na rekordních 9,9 procenta, proti lednu o desetinu procentního bodu. Podíl lidí bez práce je tak nejvýše od zavedení současné metodiky měření v červenci 2004.
  • Brněnský krajský soud povolil prostějovskému Oděvnímu podniku, který je od ledna v úpadku, reorganizaci. Potvrdil tak výsledek jednání věřitelů společnosti, kteří minulý týden schválili plán hlavního věřitele firmy, České spořitelny, na reorganizaci podniku. Plán by měl firmě umožnit vyřešit její dluhy a další existenci. Dluhy největšího domácího výrobce oděvů činí zhruba 1,6 miliardy Kč.
  • Lidé si letos ze zahraničí nejvíce dovážejí ojeté škodovky. V lednu a v únoru si nově zaregistrovali 2216 ojetých vozů mladoboleslavské značky, což je o 40 méně než loni. Škoda se tak dostala před Ford, který vedl v loňském roce. Proti loňsku ale dovoz fordů klesl o téměř 500 vozů na 2128 aut. Třetí příčka patří Volkswagenu s poklesem o 150 vozů na 1784 dovezených aut.
  • Sněmovna přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod. Požadují ho odbory, hrozí kvůli tomu stávkou v dopravě. Novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která změnu obsahuje, nyní dostane prezident Václav Klaus. Ten ale již dříve řekl, že ji nepodepíše. Zákon podpořila ČSSD a komunisté spolu s lidovci. K nim se přidali i tři nezařazení: bývalí sociální demokraté Kosta Dimitrov a Evžen Snítilý a bývalá poslankyně zelených Olga Zubová.
  • Poslanecká sněmovna ve zrychleném režimu schválila vládní novelu zákona o bankách, která navyšuje limit pojištění bankovních vkladů na dvojnásobek. Místo dosavadních 50.000 eur budou pojištěny vklady až do 100.000 eur, tedy asi 2,6 milionu korun. Změna by měla platit od příštího roku. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.
  • Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. V posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 3,1 procenta. Hospodářství však na konci roku oživilo ve srovnání se třetím čtvrtletím, HDP proti předchozím třem měsícům vzrostl o 0,7 procenta.
  • Zadlužení českých domácností u bank za uplynulých devět let vzrostlo osminásobně. Na konci loňského roku dlužily bankám 973,5 miliardy korun, přitom ještě v roce 2000 to bylo 121,5 miliardy korun. Relativní zadluženost českých domácností přes rychlý růst zůstává oproti eurozóně jen poloviční a není riziková. Relativní zadluženost je poměrem půjček k hrubým příjmům domácnosti.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaké jsou vaše zkušenosti s kreditní kartou?

Používáte kreditní kartu? Jakým způsobem? Narazili jste na nějaké nepříjemnosti, resp. nečekané náklady?


Posledních 7 dní na našem serveru


Anketa

Míra registrované nezaměstnanosti dosáhla 9,9 %. Byla tak o 0,1 p.b. vyšší než v lednu 2010, meziročně vzrostla o 2,5 p.b. Nezaměstnanost tedy stále pomalu roste. Máte strach o svoje zaměstnání?

  • Nejhorší je za námi, teď už strach nemám -  6 %
  • Mám stále strach o svou práci -  36 %
  • Za celé období krize mi nijak nehrozilo, že bych o svoji práci přišel / přišla -  58 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU