Kompromis ve sporu Googlu s Čínou se zatím zřejmě nerýsuje

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 12. března (ČTK) - Americký internetový gigant Google zřejmě spor s čínskými úřady neurovnal. Ministr průmyslu a informací Li I-čung dnes uvedl, že Google musí dodržovat čínskou legislativu, jinak bude platit za následky. Kompromis ve sporu mezi americkou firmou a čínskými úřady se tak nerýsuje, napsala agentura AP.

Agentura Reuters dopoledne napsala, že Google pravděpodobně spor urovnal. Čínský ministr totiž také uvedl, že rád uvidí, když Google zvýší podíl na čínském trhu. Dodal ale, že případný odchod Googlu z Číny závisí čistě jen na rozhodnutí podniku. Li I-čung neuvedl žádné detaily, jak se diskuse s Googlem vyvíjí.

Americký gigant v lednu oznámil, že se v Číně stal spolu s dalšími americkými podniky terčem sofistikovaného digitálního útoku. Google pak pohrozil, že zváží odchod ze země, pokud bude muset s úřady nadále spolupracovat na cenzuře.

"Jestli odejdou nebo ne, je na nich," řekl Li I-čung. Dodal, že se čínský internetový trh i bez Googlu bude dále rozvíjet, napsala AP.

Šéf Googlu Eric Schmidt tento týden avizoval, že doufá v brzké vyřešení sporu. Řekl, že by snad brzy mohl oznámit výsledek jednání s úřady. Google uvedl, že v Číně nabídne vyhledávač, který by nepodléhal cenzuře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK