Feramo dostalo pokutu 400.000 Kč za špatný stav lapačů prachu

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. března (ČTK) - Slévárna Feramo v Brně-Horních Heršpicích dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 600.000 za špatný technický stav zařízení na zachytávání prachu. Odvolací orgán, kterým je ministerstvo životního prostředí, později sankci snížilo na 400.000 korun. Za stejný prohřešek dostala firma pokutu v minulosti už dvakrát, tentokrát je ale částka výrazně vyšší, řekl dnes ČTK Vladimír Pásek z ČIŽP.

"Pokutu jsme udělili za špatný technický stav odlučovacích zařízení tuhých znečišťujících látek na obslužných provozech slévárny. Důvodem jsou netěsnosti nebo třeba nedostatek hladiny vody," řekl Pásek. Důsledkem toho uniká do ovzduší více prachu.

V srpnu minulého roku v Komárově černý popel přes noc zasypal vše, co nebylo zakryté. Podle zpráv Inspekce životního prostředí spadlo na obydlenou část Komárova za předminulý rok téměř osm tun popílku, uvedla dnes ČT24. Pod tlakem obyvatel si nechala radnice udělat nezávislou analýzu a na základě mineralogicko-chemických výsledků prokázala, že jde o spad, který pochází z odlučovacích zařízeních.

Vyjádření Ferama se ČTK získat nepodařilo. Podle ČT24 se ředitel firmy k případu odmítl vyjádřit. Podle něj firma dala už vše do pořádku, poslední filtry údajně vyměnila v listopadu minulého roku.

Feramo koupila v roce 2008 společnost Automotive Components Europe (ACE) se sídlem v Lucembursku. ACE za brněnský podnik zaplatila zhruba 160 milionů korun a posílila tak svou pozici předního dodavatele dílů pro automobilové brzdové systémy. Firma ročně vyrobí 19.000 tun odlitků a zaměstnává 280 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK