Spotřebitelská důvěra v USA začátkem měsíce mírně klesla

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech začátkem měsíce mírně klesla, protože se Američané už nedívají tak pozitivně na trh práce. Meziročně se ale situace zlepšila. Celkový index spotřebitelské důvěry klesl na 72,5 bodu ze 73,6 bodu z konce února. Ukázal to dnes společný průzkum agentury Thomson Reuters a Michiganské univerzity.

Spotřebitelé na začátku března obecně předpokládali, že se celostátní míra nezaměstnanosti po zbytek roku nezlepší. V únoru byla na 9,7 procenta. Spotřebitelé zároveň ztrácejí důvěru v pomoc, kterou by mohla přinést ekonomická politika státu, uvedl šéf průzkumu Richard Curtin.

Hlavní údaj z počátku března se příliš nevzdálil šestiměsíčnímu průměru, ale byl pod 73,6 bodu, které očekávali analytici. Březnový údaj indexu se však výrazně zvýšil proti hodnotě 57,3 bodu z března minulého roku. Šestiměsíční průměr je nyní 72 bodů.

Index výhledu spotřebitelů na dalších 12 měsíců v ekonomice klesl na 74 bodů z únorových 80 bodů. Hodnocení současných podmínek se snížilo o jeden procentní bod na 80,8 bodu a ukazatel očekávání klesl na 67,2 ze 68,4 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK