Pražská burza v uplynulém týdnu posílila o téměř tři procenta

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Pražská burza během desátého letošního týdne posílila. Hlavní index PX stoupl o 2,78 procenta na 1189 bodů. Nejvíce zpevnily akcie společnosti NWR, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla developerská firma Orco. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

"Uplynulý týden se nesl v pozitivním duchu. Během týdne se neobjevily výraznější zprávy, trh tudíž čerpal ještě z posledních dat americké nezaměstnanosti, která jej pozitivně překvapila," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Akcie těžařské společnosti NWR zpevnily o 8,4 procenta na 201 Kč. Investoři podle Vaníčka pozitivně přijali zlepšenou náladu po zprávě o prosazení 55procentního navýšení cen prodaného uhlí na asijském trhu společností BHP Billiton.

Naopak Orco ztratilo dvě procenta na 194,70 Kč. Orco v týdnu oznámilo, že pařížský soud prodloužil soudní ochranu před věřiteli o další tři měsíce do 25. června. Firma nyní dokončuje plán na záchranu společnosti, kterou předloží věřitelům ke konci března. Pařížský soud rozhodne na základě své vůle, zda tento plán schválí. Dne 25. března mělo skončit druhé půlroční období osudní ochrany před věřiteli, ale Orco stále není úspěšné v dohodě s držiteli dluhopisů, podotkl Vaníček.

Příští týden bude proti tomu uplynulému plný makroekonomických dat, a tak se budou moci investoři více orientovat tímto směrem. Z domácích zpráv bude ve čtvrtek návrat k výsledkové sezoně, kdy zveřejní svá čísla Pegas Nonwovens. "Celkově se domníváme, že po pozitivním týdnu může přijít lehké vybírání zisků, ale z pohledu týdne by měly být změny jen minimální," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK