Pražská burza dnes posílila, nejvíce akcie Erste Group Bank

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne posilovala, a to hlavně díky akciím Erste Group Bank. Nejvíce naopak klesly akcie mediální společnosti CME. Závěrečný hlavní index PX vzrostl o 1,03 procenta na 1189,0 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Erste posílily o 3,39 procenta na 760 korun. Ještě během dopoledne k růstu indexu přispívaly výrazně i akcie druhého bankovního titulu v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD, Komerční banky. V závěru ale oslabily o 0,26 procenta na 3860 korun.

Výraznější růst měly akcie developerské společnosti ECM, když zdražily o 2,35 procenta na 291,80 koruny. Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol vzrostly o 2,01 procenta na 144,85 koruny a papíry těžební firmy NWR zpevnily o 1,52 procenta na 201 korun.

Akcie technologické společnosti KIT digital posílily o 1,52 procenta na 201 korun. Právě k akciím KITD se dnes podle Josefa Němého z Komerční banky vztahovala jediná zpráva na pražském trhu. Šéf společnosti Kaleil Isaza Tuzman prohlásil, že KIT Digital je blízko k dokončení nové akvizice. Ta by se měla uskutečnit ještě v prvním čtvrtletí, další akvizice by mohla následovat ve třetím čtvrtletí, upozornil Němý.

Nejvíce dnes ztratily akcie mediální společnosti CME, a to o 2,64 procenta na 554 korun. Výraznější oslabení, o 1,47 na 10.030 korun, postihlo také akcie tabákové firmy Philip Morris ČR.

"Globální akciové trhy dnes podpořila nečekaně dobrá makrodata z USA. Ve Spojených státech totiž překvapivě o 0,3 procenta stouply únorové maloobchodní tržby, zatímco trh očekával pokles o 0,2 procenta. K tomu se přidal rekordní růst lednové průmyslové výroby v eurozóně, a všechny hlavní akciové indexy proto dnes rostou," doplnil Němý.

Západoevropský Eurostoxx 50, který rostl o 0,7 procenta, nejvíce táhnou banky a pojišťovny. Ve středoevropském regionu nejsilněji roste budapešťská burza BUX, o 2,3 procenta, přičemž i zde má největší zásluhu bankovní titul - OTP, upřesnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK