Kurz eura vzrostl vůči dolaru nejvýše za měsíc díky průmyslu

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. března (ČTK) - Kurz eura vzrostl vůči dolaru nejvýše za měsíc, těsně pod 1,38 USD. Přispěl k tomu příznivý vývoj průmyslové výroby v eurozóně za leden. Dolar zároveň posílil vůči japonskému jenu díky silným tržbám v americkém maloobchodním sektoru.

Kurz eura posílil o 0,6 procenta na 1,3756, ale nepodařilo se mu prolomit hranici 1,38 USD. Dolar vůči japonské měně stoupl o pětinu procenta na 90,69 JPY.

Průmyslová výroba v zemích eurozóny v lednu zaznamenala rekordní růst a výrazně lépe se po revizi dat vyvíjela i v prosinci. V lednu se produkce meziměsíčně zvýšila o 1,7 procenta. Jde o největší skok za 20 let, tedy od ledna 1990, kdy se údaje začaly sledovat. Růst výroby v celé Evropské unii činil 1,8 procenta.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v únoru meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta navzdory nepříznivému počasí a poklesu poptávky po automobilech. Vzrostly díky tomu naděje na udržitelné oživení ekonomiky. Analytici přitom počítali s poklesem tržeb o 0,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK