Janota: Rozpočet se vyvíjí podle očekávání, nečekám problémy

14.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Výsledky státního rozpočtu za první dva měsíce letošního roku nenaznačují, že by se hospodaření státu mělo letos dostat do problémů, míní ministr financí Eduard Janota. "Hodnotit něco po dvou měsících je předčasné, ale zatím jsem v klidu. Zdá se, že rozpočet vychází tak, jak jsme předpokládali," uvedl dnes ministr v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Většina položek rozpočtu se zatím ve srovnání s plány podle ministra plní lépe. "Nevidím riziko v dané chvíli jakkoliv zpochybnit, co jsme nastavili v rozpočtu. Ukazuje se, že rozpočet je postaven reálně a bylo správné nechat odhad růstu ekonomiky při přípravě rozpočtu na 0,3 procenta," uvedl Janota.

Schodek rozpočtu ke konci února činil 10,6 miliardy korun, zatímco loni ve stejném období rozpočet vykázal přebytek 5,4 miliardy korun. Přesto je podle Janoty výsledek lepší než loni, protože loni vláda do rozpočtu převedla téměř 32 miliard z rezervních fondů, což statistiku zkresluje.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun; loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

sos dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK