Nejdříve je možné podle Janoty přijmout euro v roce 2015

14.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Nejbližším možným termínem pro přijetí eura je rok 2015, míní ministr financí Eduard Janota. Nutné je ovšem snížit deficit veřejných financí ke třem procentům v roce 2013, což bude znamenat i výrazné škrty a změny výdajů i příjmů rozpočtu. Ministr to dnes uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

"Jestli v roce 2013 dáme signál, že splníme maastrichtská kritéria, tak budeme moci vstoupit do systému směnných kurzů. Tím pádem bude rok 2015 možný. Ale je to nejdřívější datum a bude to znamenat tvrdá cílená opatření na snížení deficitu, která nebudou mít charakter rychlých jednorázových opatření," uvedl Janota.

Naopak podle bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera je prvním technicky možným termínem přijetí eura rok 2013 nebo 2014. "Nedovedu si představit, že bychom řídili veřejné finance tak, aby byl deficit veřejných financí v roce 2013 nad třemi procenty," uvedl. Podle něj buď bude mít země euro, nebo ekonomika bude čelit neadekvátně silné koruně, jejíž kurz se bude pohybovat s velkými výkyvy.

Sociální demokraté plánují přijetí eura v roce 2015 až 2016. "Do roku 2013 snížíme deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP tak, abychom mohli v letech 2015 - 2016 přijmout euro," řekl v sobotu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr Janota dnes zároveň upozornil, že když bude země snižovat deficit veřejných financí, tak nebude mít problémy s ratingovými agenturami. "ČR nemá problémy s dluhopisy, ale pokud nebudeme nic dělat s problémy, tak potom po nějaké době zjistíme, že náš dluh se zvedne o několik stovek miliard a pak zde hrozí určitá obdoba problémů, které vyrostly v Řecku," uvedl ministr.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí klesne letos na 5,3 procenta. Loni byl podle předběžných údajů MF deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP. Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro příští rok očekává rovněž zhoršení na 6,5 procenta.

sos dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK