Světové ekonomice podle Číny hrozí další pokles

14.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 14. března (ČTK) - Světová ekonomika by navzdory mírnému oživení mohla opět klesnout kvůli přetrvávající vysoké nezaměstnanosti, rizikům ve finančním systému a nestabilitě měnových kurzů a cen komodit. Uvedl to čínský premiér Wen Ťia-pao po výroční schůzi čínského parlamentu. Odmítl rovněž kritiku, že Čína uměle udržuje nízký kurz domácí měny, aby podpořila svůj export.

Udržování stabilního kurzu čínského jüanu podle premiéra výrazně přispělo k oživení světové ekonomiky. Nadále však podle něj hrozí, že nastane "druhé dno recese". Wen rovněž upozornil, že mnohé čínské podniky jsou stále závislé na vládních stimulačních opatřeních.

Premiér sice přislíbil reformu měnové regulace, ale nenaznačil, v jakém časovém horizontu by se měla uskutečnit. "Nemyslím si, že jüan je podhodnocený," řekl Wen. "Stavíme se proti všem zemím, které se zapojují do vzájemného ukazování prstem či přijímání opatření s cílem přimět jiné země zhodnotit jejich měny," dodal.

Řadu opatření k omezení dovozu z Číny přijaly v poslední době Spojené státy, které se v obchodu s Čínou již léta potýkají s rekordními deficity. Podle mnoha amerických výrobců je uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK