Eurozóna bude znovu jednat o pomoci zadluženému Řecku

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. března (zpravodaj ČTK) - Ministři hospodářství a financí eurozóny se dnes budou znovu zabývat situací v silně zadluženém Řecku. Média v uplynulých dnech a týdnech spekulovala o konkrétní pomoci v řádech miliard eur, nebo o konkrétním mechanismu pomoci. Tu však unijní smlouvy zakazují a schůzka může mít daleko obecnější závěr.

Podle diplomatických zdrojů ČTK by ovšem ministři jen měli zhodnotit řecká úsporná opatření, mezi něž patří mimo jiné zmrazení platů ve veřejné správě, či nárůst některých daní. Evropská komise i členské státy EU podle dostupných informací považují opatření řecké vlády za dostatečná a měla by stačit, aby Řecko pro letošní rok naplnilo závazek snížit schodek rozpočtu o čtyři procenta HDP na 8,7 procenta HDP.

Podle agentury Reuters by se nicméně státy měly dohodnout na mechanismu pomoci Řecku, byť například Francie o dosažení kompromisu pochybuje. Samotné detaily mechanismu v současnosti připravuje Evropská komise. Podle Bruselu by případná pomoc neměla vést k porušení unijních smluv, které jí v případě států eurozóny zakazují.

urm dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK