Japonská vláda poprvé za osm měsíců zlepšila hodnocení ekonomiky

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Japonská vláda dnes poprvé za osm měsíců zlepšila hodnocení domácí ekonomiky. Zopakovala ale, že hospodářství je nadále ohrožováno deflací, a vyzvala japonskou centrální banku k dalším podpůrným opatřením. Informovala o tom agentura Reuters.

Vláda ve své měsíční zprávě uvedla, že japonská ekonomika soustavně oživuje. "Zlepšení ekonomického pohledu vlády neznamená, že Japonsko se přiblížilo k překonání deflace," upozornil parlamentní tajemník úřadu vlády Keisuke Cumura, jenž má sestavování měsíční zprávy na starosti.

Vláda uvedla, že bude společně s centrální bankou pracovat na boji s deflací a zajištění hospodářského oživení. Podle agentury Reuters se vláda snaží centrální banku přimět, aby tento týden na svém zasedání uvolnila měnovou politiku. "Doufám, že centrální banka učiní příslušné kroky z hlediska současného stavu japonské ekonomiky," uvedl náměstek japonského ministra financí Jošihiko Noda.

Minulý měsíc banka ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 0,1 procenta a neohlásila žádná nová opatření. Podle zdrojů agentury Reuters se nyní banka kloní k uvolnění měnové politiky rozšířením úvěrových operací, ačkoli postoj členů její rady není jednotný.

Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v celoročním přepočtu o 4,6 procenta. Japonské hospodářství nyní těží z vládních stimulačních opatření doma i v zahraničí, trvalé oživení japonské ekonomiky je však ohroženo pokračujícím poklesem cen a mezd.

Spotřebitelské ceny v Japonsku se v lednu meziročně snížily o 1,3 procenta. Jejich pokles tak trvá již déle než rok. "Únik z deflace je stále vzdálený," uvedl Cumura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK