Polský Mielec představil první Black Hawk S-70i vyrobený mimo USA

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mielec 15. března (ČTK) - Svůj první vojenský vrtulník Black Hawk S-70i dnes předvedl největší polský závod letecké techniky v Mielci. Továrna, kterou v roce 2007 koupila americká společnost Sikorsky Aircraft z koncernu United Technologies, bude jako jediná na světě vyrábět legendární helikoptéry mimo Spojené státy.

"Jsme prvním místem produkce Black Hawk S-70i mimo Spojené státy. Je to tak proslulý produkt, jsme na to hrdí," řekl agentuře Reuters ředitel polské továrny Janusz Zakrecki.

Vrtulník, který stojí 12 až 14 milionů dolarů (223 až 260 milionů Kč) bude nyní přepraven do Spojených států, kde se podrobí testům kvality. Nabízet vrtulník z polského závodu k prodeji se začne ve druhé polovině roku, kdy Mielec plánuje vyrobit ještě jeden kus.

"V příštích dvou až třech letech plánujeme vyrábět kolem 20 těchto vrtulníků ročně. Při vyšší produkci budeme potřebovat více zaměstnanců," řekl Zakrecki. V závodě nyní pracuje kolem 2000 lidí a nová pracovní místa by měla být pro chudý jihovýchod Polska značným přínosem.

Na výrobě vrtulníku Black Hawk spolupracuje i největší český letecký výrobce Aero Vodochody, který bude dodávat kabiny pro středně lehký typ UH-60. Aero již pro firmu Sikorsky od roku 2000 vyrábí vrtulník Sikorsky S-76C bez dynamických částí.

Závod v Mielci začal vyrábět leteckou techniku před druhou světovou válkou a během ní poskytoval servis německým letounům. Po válce továrna vyráběla letadla pro sovětský blok a na svém vrcholu zaměstnávala až 23.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK