Ceny ropy klesly pod 80 dolarů za barel

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly pod 80 dolarů za barel. Trh se nechal ovlivnit silnějším kurzem amerického dolaru a čeká na signály před jednáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Předpokládá se, že kartel ponechá vývozní limity stejné.

Barel severomořské ropy Brent na londýnské burze zlevnil o 1,43 dolaru na 77,96 USD a cena americké lehké ropy klesla o 1,40 USD na 79,84 USD za barel. Investoři čekají také na rozhodnutí o úrokových sazbách ve velkých světových ekonomikách.

Dolar vzrostl vůči euru a japonskému jenu díky silné průmyslové výrobě ve Spojených státech. Statistiky ukázaly za únor nárůst, přestože silné sněhové bouře ochromily v USA dopravu.

Silnější dolar tlačí ceny ropy dolů, protože obchodníkům s jinou měnou prodražuje nákup komodit. A analytici dodávají, že se výraznější pohyb dolarového kurzu čeká v úterý.

"Dnes se čeká na zítřek kvůli jednání ministrů hospodářství a financí EU o pomoci Řecku," uvedl jeden z obchodníků. Dodal, že se investoři zajímají také o výsledky zasedání centrálních bank v USA a Japonsku, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 77,96 79,39 New York - Nymex WTI duben 79,84 81,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK