Reuters: Spor o subvence výrobcům letadel spěje ke konci

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 15. března (ČTK) - Transatlantický spor mezi Evropskou unií a Spojenými státy o subvence výrobcům letadel Airbus a Boeing se patrně chýlí ke konci. Tvrdí to alespoň zdroje agentury Reuters. Sporem se zabývá Světová obchodní organizace (WTO), která podle zdrojů bude mít důvěrnou zprávu s řešením ještě v březnu. Zveřejnění zprávy se očekává do konce dubna.

Ve sporu jde o miliardy dolarů a výrobci se vzájemně obviňují, že těmito penězi dotují výrobu svých civilních letadel. I když WTO řekne, kdo má ve sporu pravdu, ani tak nelze čekat, že spor definitivně skončí. Naopak je pravděpodobné, že firmy se budou přít i potom. Airbus a jeho úhlavní rival Boeing odhadují, že hodnota trhu, o který jde, za 20 let přesáhne tři biliony dolarů (asi 55,8 bilionu Kč).

Panel WTO už dříve naznačil, že asi tisícistránkovou zprávu zveřejní do konce dubna. Podle informovaných zdrojů se ale zveřejněná zpráva nebude lišit od nálezu, s nimž WTO tento měsíc seznámí obě strany sporu. Důvěrnou zprávu lze podle zdrojů čekat příští týden. "Budou to definitivní závěry, k němuž panel dojde," řekl jeden ze zdrojů.

Zpráva panelu WTO ale přijde v době, kterou z pohledu obou rivalů určitě nelze označit za klidnou. Mezi EADS, což je výrobce airbusů, a Boeingem se totiž rozhořel jiný spor, tentokrát o vojenské letadlo. EADS a její americký partner Northrop Grumman totiž odstoupili ze soutěže na tankovací letadla, ve které šlo o zakázku asi za 50 miliard dolarů (téměř 930 miliard Kč). Vítězství tak má nadosah Boeing.

Tak jako u minulé důvěrné zprávy, kterou panel WTO zúčastněným stranám zaslal loni v září, i tentokrát se dá očekávat, že EADS i Boeing budou nález interpretovat tak, aby vyzněl co nejvíce v jejich prospěch. Nicméně Boeing má přece jen trochu výhodu, protože stížnost podal jako první, unie podala protižalobu až asi za tři měsíce po Boeingu.

Washington doufá, že panel WTO dojde k závěru, že zhruba čtyři miliardy dolarů (asi 74,4 miliardy Kč), které Airbus dostal na vývoj obřího letadla A380, byly poskytnuty v rozporu s pravidly světového obchodu. Pokud to tak WTO řekne, pak nelze vyloučit, že zablokuje i pomoc v objemu pěti miliard dolarů (zhruba 93 miliard Kč) na vývoj letounu Airbus A350.

Spojené státy tvrdí, že Airbus obdržel za posledních 20 let od vlád Francie, Německa, Španělska a Velké Británie výhodné půjčky za celkem 205 miliard dolarů (zhruba 3,8 bilionu Kč). Tím podle Američanů získal výhody, které z konkurenčního hlediska nelze považovat za fér.

Zdroje seznámené s důvěrnou zprávou z loňského září tehdy naznačily, že WTO skutečně dala Boeingu zapravdu. Půjčky, které evropské vlády Airbusu poskytly, podle WTO byly nespravedlivými subvencemi a v některých případech porušovaly přísnější pravidla poskytování exportní pomoci. Nález ale prý některé stížnosti Američanů také odmítl.

Jakmile bude rozhodnutí WTO zveřejněno, EU bude mít 30 dnů na to, aby se odvolala. Podle expertů je jisté, že to udělá. U prohibičních subvencí, k nimž patří i poskytování státní pomoc při exportu, má odvolací výbor WTO rozhodnout do 60 dnů. U jiných subvencí, které sice nepatří do kategorie prohibičních, ale konkurenční straně způsobují újmu, má WTO na rozhodnutí v odvolacím procesu 90 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK