Fischer: Energetická bezpečnost je srovnatelná s obranyschopností

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Energetická bezpečnost je zásadním tématem české zahraniční politiky srovnatelným se zajištěním obranyschopnosti. Na 10. energetickém kongresu České republiky to dnes řekl premiér Jan Fischer. V domácí politice je pak podle něho nutné určit dlouhodobý směr a nastavit správná pravidla v energetickém sektoru. Plánování v energetice však přesahuje jedno volební období, dodal premiér.

"Energetická bezpečnost je pro diplomacii úkol srovnatelný se zajištěním obranyschopnosti. Zde se však můžeme opřít o fungující spojenectví, zatímco pro energetiku nic stejně spolehlivého nemáme," řekl Fischer. "V našem zájmu je podílet se na prosazování jednotné evropské energetické politiky a zabránit tak případnému vydírání a fatálnímu výpadku dodávek."

Plánování v energetice podle Fischera přesahuje jedno volební období. Politici si v souvislosti s energetikou musí klást otázku, co nastane v průběhu 50 let, nikoli co bude v příštím volebním období, uvedl premiér.

Fischer také zopakoval své stanovisko z nedávného energetického summitu takzvané visegrádské čtyřky (V4) v Budapešti, že je třeba snížit závislost evropských států na jednom energetickém dodavateli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK