Cizí jazyk nestačí jen znát

16.03.2010 | , Channel Crossings
Tiskové zprávy


V dnešní globální době, nadto v malé zemi, jakou je Česká republika, je znalost cizího jazyka klíčová. Ještě více se to týká manažerů a vedoucích pracovníků, jimž ani akademická znalost jazyka často nestačí. Obchodní komunikace vyžaduje nadstavbu.

Služebně mladší manažeři, kteří uvažují o rozšíření vzdělání, si musí uvědomit, že jen dobrá znalost jazyka nestačí. I když na jejich postech není komunikace v cizím jazyce bezpodmínečně nutná, jakmile dojde na další vzdělávání, mohou se dostat do úzkých. Většina škol, jež nabízejí postgraduální nebo MBA studium, vyžaduje pokročilou úroveň jazyka, angličtina je často dokonce samotným jazykem výuky. Na druhou stranu i ti, kteří o studiu neuvažují, ale chtějí dosáhnout kariérního postupu, nesmí zapomínat, že stačí krátká doba a jejich schopnost komunikace v cizím jazyce se rapidně zhoršuje. Za několik měsíců se mohou propadnout až o několik úrovní níže. Naštěstí takový propad nemusí být trvalý, protože existuje mnoho způsobů, jak své jazykové schopnosti opět zlepšit, někdy stačí je pouze „oprášit“.

Odstranit ostych

V současné době, kdy v Česku působí mnoho zahraničních firem, je poměrně jednoduchou cestou komunikace se zahraničními přáteli nebo kolegy v práci. Ne každý z nás je ale dostatečně smělý, aby se nebál využívat své znalosti získané ve školních lavicích v praxi. „Velmi často se setkávám s lidmi, kteří i přesto, že v životopise uvádějí poměrně vysokou úroveň znalostí, mají problém s reálnou konverzací. Ať už je to kvůli ostychu nebo proto, že při běžném rozhovoru rodilému mluvčímu nerozumí,“ upozorňuje Vítězslav Bican, výkonný ředitel jazykové školy Channel Crossings.

Zvyknout si a porozumět rodilým mluvčím se samozřejmě nejlépe naučíte v zahraničí. Tam se dostanete do situace, kdy Vám nezbývá nic jiného, než komunikovat v cizím jazyce. Může se jednat buď o delší služební cestu, nebo o účast na zahraničním jazykovém kurzu, kde Vás lektoři přirozenou a příjemnou formou vedou k upevnění a rozvinutí jazykových znalostí. „Zúčastnila jsem se několika jazykových kurzů ve Spojených státech a Velké Británii a dodnes si vzpomínám, že v areálu škol panovalo přísně hlídané pravidlo zakazující komunikaci v jiném jazyce, než jaký se ve škole vyučoval. Jednou mne ředitel školy důrazně napomenul: Don´t speak Czech!, když jsem se domlouvala na večerním programu se spolužáky ze Slovenska," vzpomíná Jana Křivánková, účastnice kurzu v zahraničí.
 
„Skvělou příležitostí, jak se jazykově rozmluvit, je také navštěvování kurzů konverzace pro veřejnost v České republice. Rodilý mluvčí volí témata, která jsou aktuální, zajímavá a studenty podnítí ke konverzaci. Účastníci potom vedou lektorem řízenou diskusi, a tím se podaří zapojit všechny studenty včetně těch nesmělých. Konverzační kurzy patří v naší jazykové škole k nejoblíbenějším,“ říká Vítězslav Bican.

Specializovaná výuka

Především lidem, kteří používají cizí jazyk v práci, všeobecná slovní zásoba na konverzaci nestačí. A tak vznikla výuka s rozšířením o odborné jazykové znalosti například v oblasti obchodu, práva nebo financí. Kurzy se zaměřením na odbornou terminologii se v současné době staly součástí standardní nabídky většiny jazykových škol. Stávajícím trendem je dokonce propojení výuky jazyků a soft skills do jednoho vzdělávacího konceptu. Například kurzy Business Skills studenty naučí prezentovat produkty nebo služby, vyjednávat s obchodními partnery, účastnit se schůzek a porad, psát obchodní dopisy, e-maily nebo reporty. Důležitou dovedností je také vést takzvaný „small talk“, tedy nezávaznou konverzaci s cílem prolomit ledy a neformálně se představit.

Samozřejmě znalost cizího jazyka nepotřebují jen manažeři či lidé na důležitých postech. Jde o nás o všechny. Současná míra nezaměstnanosti nutí spoustu neúspěšných uchazečů o pracovní pozici zamyslet se nad důvody nepřijetí. Často je příčinou neúspěchu slabší skóre v cizojazyčné komunikaci, a tak mnozí dospějí ke zjištění, že vzdělávání v oblasti jazyků nekončí složením zkoušky na střední nebo vysoké škole. Nabyté znalosti je potřeba opečovávat a průběžně oprašovat. Možností je v současné době spousta a jejich nabídka se stále rozšiřuje, stačí jen „neusnout na vavřínech“.

 

chc.jpg

 

 

 

 


Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy