Hejduk: Výdaje by měly klesnout kvůli deficitu o 42 miliard korun

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Pro dosažení deficitu veřejných financí na tři procenta HDP v roce 2013 je nezbytné v následujících dvou letech snížit výdaje rozpočtu o 42 miliard korun a zvyšovat příjmy o 12 miliard korun ročně. Na dnešním ekonomickém fóru Zlatá koruna to uvedl náměstek ministra financí Bohdan Hejduk.

"Příjmy i výdaje by měly jít nad rámec pro letošek schválených úspor," uvedl náměstek. U příjmů návrhy počítají se zachováním daňových změn platných pro letošní rok. Dále by měla být zavedena další sazba z daně příjmu fyzických osob ve výši 31 procent u příjmů převyšujících strop sociálních odvodů. Návrhy také počítají se zvýšením stropu odvodů ze sociálního a zdravotního pojištění na šestinásobek průměrné mzdy a zachování současné podoby nemocenského pojištění.

U výdajů byly úspory podle Hejduka stanoveny pouze rámcově a konkrétní opatření budou až na vládě vzešlé z předčasných voleb. "Bylo by nezbytné snížit běžné výdaje v roce 2011 a 2012 celkem o 22 miliard korun a mandatorní výdaje celkem o 20 miliard korun," uvedl.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí klesne letos na 5,3 procenta. Loni byl podle předběžných údajů MF deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

Ekonom Jan Švejnar přitom dnes k zadlužení země uvedl, že současný stav veřejných financí není kritický. "Nevyhýbejme se za každou cenu deficitu a dluhu, ale jestliže se zadlužujeme tak to dělejme s rozmyslem a prostředky efektivně využijme," uvedl.

Podle něj tak není třeba dělat šoková opatření. "Výrazná restrikce by byla nyní kontraproduktivní...Česká republika je na tom s deficitem v poměru k ostatním zemím docela dobře. Nejsme na tom tak kriticky jako Maďarsko nebo Řecko. Jsme ve vážné situaci, ale ne tak špatné jako řada jiných zemí," uvedl. Podle něj je třeba především zlepšit strukturu výdajů.

"Pokud by příští vlády neřešily stav veřejných financí v souladu se závazky k EU, tak chci upozornit, že hrozí snížení ratingu České republiky. To pak bude mít negativní efekt na podnikatelskou sféru i domácnosti," uvedl v diskusi hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Kaspar Richter ze Světové banky k zadlužení Česka uvedl, že země je schopna financovat svůj dluh. Zároveň také ocenil ČR za nastavení úrokových sazeb, které podle něj podporuje ekonomický růst.

S návrhy na snížení deficitu přišli v uplynulých dnech i sociální demokraté. Ti hodlají snížit schodek státního rozpočtu a současně splnit své předvolební sliby. Na straně příjmů mohou opatření podle ČSSD přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun. Analytici oslovení ČTK považují za realistické pouze vyčíslení vyšších příjmů z přímých daní, ostatní návrhy jsou podle nich směsí polopravd a chimér.

Mezi nástroje ČSSD k omezení rozpočtového schodku na straně příjmů patří například vyšší dividenda státem ovládané skupiny ČEZ, zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol, zavedení progresivního zdanění nebo omezení úniků u pohonných hmot. Na straně výdajů chtějí ušetřit téměř tři desítky miliard například aukčním zadáváním veřejných zakázek a prověřováním výdajů ministerstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK