EU se nedohodla na regulaci hedgeových fondů

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí EU se dnes v Bruselu nedohodli na regulaci takzvaných hedgeových fondů. Novináře o tom dnes informovalo španělské předsednictví EU. Fondy by podle nových pravidel, která navrhuje Evropská komise, měly předávat regulačním úřadům například informace o svém hospodaření, mimo jiné o tom, jak velkou část majetku tvoří cizí zdroje. Hedgeové fondy si totiž při obchodování na burze pomáhají takzvaným pákovým efektem, kdy nakupují cenné papíry i za vypůjčené peníze.

Proti jejich přílišné regulaci se staví především Britové, protože se bojí o oslabení vlivu Londýna, který patří mezi největší světová finanční centra. Fondy se však dostaly během finanční a hospodářské krize dostaly pod palbu kritiky ze strany některých politiků a komentátorů za to, že využívají kontroverzních postupů. Mohou totiž spekulovat na pokles cen akcií, čehož hojně využívaly také u akcií bank, které se dostaly do problémů. V tom údajně spočívá také jejich vliv na celkový propad akciových trhů.

Nová pravidla by se podle původního návrhu vztahovala na hedgeové fondy, které spravují majetek alespoň za 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy Kč). To je i tak mnohem méně, než s jakou částkou počítaly původní předběžné návrhy. Větší regulace by se měla týkat i takzvaných společností soukromého kapitálu (private equity), které mají ve správě alespoň 500 milionů eur (zhruba 13 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK