Senát má schválit vydání dluhopisů ke krytí schodků rozpočtu

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Senát by měl podle svého hospodářského výboru schválit vydání dluhopisů za celkem 167 miliard korun, které poslouží ke krytí schodků letošního a loňského státního rozpočtu. ČTK to dnes řekl předseda výboru Jan Hajda (ČSSD). Senát bude o zákonech umožňujících vydání dluhopisů rozhodovat na schůzi, která začíná ve středu.

"Doporučili jsme jejich přijetí, ovšem s tím, že se jedná o vážnou věc, o zadlužení České republiky," uvedl Hajda. Připomněl, že v minulosti obvykle Senát tyto normy přijímal bez velkých debat vzhledem k tomu, že o státním rozpočtu nerozhoduje. Nynější normy měly být projednávány tak, aby se senátoři mohli k zadlužení země v souvislosti s hospodářskou krizí a jejím dopadům na Česko vyjádřit.

Státní dluh by v důsledku vydání dluhopisů podle předpokladu vlády měl vzrůst ke konci roku na 1,338 bilionu korun. Úroky z tohoto dluhu by měly vzrůst až na zhruba 65 miliard korun, což odpovídá celkovým výdajům například ministerstva dopravy.

První ze schválených zákonů počítá s dluhopisy v objemu 14 miliard korun na krytí části loňského schodku. Ten poslanci tehdejší vládní koalice schválili v objemu 38 miliard korun. Levice to ale kritizovala jako nereálné číslo. Ve skutečnosti dopadlo loňské hospodaření státu se schodkem 192 miliard. Kvůli krizi chyběly státu především peníze z daní.

Druhá z norem má umožnit vydání dluhopisů za 153,2 miliardy korun na krytí letošního schodku rozpočtu, jehož schválený deficit je o téměř deset miliard vyšší. Rozdíl má být podle ministra financí Eduarda Janoty pokryt zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK