Čína stále odmítá americký tlak na posílení kurzu jüanu

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. března (ČTK) - Čína dnes opět odmítla požadavky Washingtonu na posílení své měny a dala najevo, že hodlá minimálně v letošním roce ještě udržovat její kurz stabilní. Kurz jüanu není příčinou vysokých čínských přebytků v obchodě se Spojenými státy, prohlásil na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva obchodu Jao Ťien.

Peking a Washington od vypuknutí finanční krize, kdy Čína zafixovala kurz své měny k dolaru, si posílají stále ostřejší vzkazy. Administrativa prezidenta Baracka Obamy po Číně stále důrazněji požaduje uvolnění a zpevnění kurzu měny, Peking se však odmítá podřizovat zahraničnímu tlaku. Někteří američtí ekonomové tvrdí, že čínská měna je podhodnocena o 25 procent nebo více, což usnadňuje čínský vývoz a podkopává konkurenceschopnost amerických výrobců.

Mluvčí odmítl tvrzení, že vysoký čínský přebytek s USA je důsledkem slabého kurzu jüanu. "Obchodní přebytek není způsoben kurzem čínské měny. Přebytek je důsledkem fenoménu globalizace a bude nějakou dobu trvat," řekl Jao. Dodal, že politizace tohoto problému vztahům obou zemí nijak nepomůže.

Ministerstvo financí USA vydá 15. dubna klíčovou zprávu o směnných kurzech ve světě, která určí, zda Čína manipuluje kurzem, aby dosáhla obchodních výhod. Vláda pak bude povinna zahájit s Čínou o této otázce oficiální jednání.

Skupina 130 amerických zákonodárců z řad republikánů i demokratů v pondělí vyzvala Obamovu vládu, aby okamžitě zasáhla proti čínským manipulacím s měnou. Podle kongresmanů by americké ministerstvo obchodu mělo začít uvalovat vyrovnávací cla na výrobky ze zemí, které upravují svůj měnový kurz, aby získaly neoprávněnou obchodní výhodu. Požadují také, aby vláda v nadcházející zprávě oficiálně označila Čínu za manipulátora s měnovým kurzem.

Mluvčí čínského ministerstva poukázal na to, že Čína má naopak vysoké obchodní deficity s Japonskem, Jižní Koreou a dalšími rozvojovými zeměmi, a zeptal se, zda tedy má napodobit USA a přijmout proti těmto zemím podobné zákony, jaké připravuje Washington. "Doufáme, že Spojené státy budou v době překonávání krize a oživování ekonomiky zastáncem volného obchodu, ne jeho překážkou," řekl Jao.

V neděli čínský premiér Wen Ťia-pao označil americké stížnosti za kontraproduktivní a obvinil Washington ze zhoršování čínsko-amerických vztahů. Uvedl však, že Čína perspektivně připravuje reformu režimu směnného kurzu.

Loni klesl obchodní deficit USA s Čínou na zhruba 227 miliard dolarů (zhruba 4,2 bilionu Kč) z rekordních 268 miliard dolarů v roce 2008. Čína udržovala systém řízeně plovoucího kurzu měny a jeho postupného zpevňování asi tři roky do července 2008, kdy jüan zafixovala na 6,83 CNY za dolar. Mluvčí Jao řekl, že "stabilitou" se bude vyznačovat ekonomická a obchodní politika i v tomto roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK