Air Berlin snížila zakázku na boeingy o 1,7 miliardy dolarů

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 16. března (ČTK) - Německá letecká společnost Air Berlin snížila pevnou zakázku na stroje 787 Dreamliner od Boeingu o 1,7 miliardy dolarů (asi 31,6 miliardy Kč). Druhé největší německé aerolinie dnes uvedly, že snížily pevnou objednávku z 25 na 15 těchto strojů. Přiměla je k tomu nejistota, zda zvýšit počet dálkových letů.

Opci na další letadla 787 od Boeingu snížila Air Berlin na pět z deseti strojů. Převzetí devíti strojů 737 pak Air Berlin odložila z letošního a příštího roku na rok 2015. Akcie letecké společnosti dnes klesly o 1,5 procenta.

Air Berlin si letadla objednala v roce 2007, kdy se chystala převzít charterovou leteckou společnost Condor od skupiny Thomas Cook. Od akvizice Air Berlin v následujícím roce ustoupila kvůli rostoucím cenám ropy a zhoršení ekonomických podmínek.

Investoři od té doby přemítali, co hodlá Air Berlin se zakázkou na letadla 787 dělat. Air Berlin dodala, že na dlouhých trasách bude létat nadále, ale jádro jejího podnikání zůstane na středně dlouhých letech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK